banner8.png
Diamond care

Praktijk voor huid- en voetverzorging

Specialisaties/ diabetische voet

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op problemen met de voeten en de huid dan mensen zonder diabetes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier mensen met diabetes vroeg of laat te maken krijgt met voetproblemen. Door mijn specialisatie ‘Diabetische Voet’ ben ik in staat professionele hulp en verzorging te verlenen. In veel gevallen wordt deze behandeling ook door de ziektekostenverzekering gedekt. U kunt echter zelf veel doen om deze problemen te voorkomen.

 

Waardoor ontstaan voetproblemen:

Neuropathie

Dit betekent een beschadiging aan de zenuwen. Beschadiging van de oppervlakkige zenuwen zorgt ervoor dat u minder tot geen pijn voelt wanneer er een wondje ontstaat. Streef naar een optimale suikerspiegel waardoor de kans op uitbreiding van de neuropathie wordt verminderd.

Slechte doorbloeding

Mensen met diabetes hebben een grotere kans op dichtslippen van de bloedvaten. Wanneer er dan een wondje op de voet ontstaat zal dit slechter genezen omdat er geen optimale bloed- en zuurstofbehoefte kan plaatsvinden.

Infectie

Mensen met diabetes kunnen vatbaarder zijn voor infecties. Ook een kalknagel valt onder infectie. In de volksmond wordt vaak de term kalknagel gebruikt voor een verdikte, brokkelige, geel verkeurde nagel. Meestal is er dan sprake van een schimmelinfectie.

 

 

Wat kunt u zelf doen?

Voorkomen is beter dan genezen! Klik hier voor de “voetverzorgingstips voor diabetici”.

Schoeisel Controleer altijd de binnenzijde van de schoen op aanwezigheid van steentjes en dergelijke. Zorg ervoor dat de schoenen altijd langer zijn dan uw belaste voet. Uw schoenen moeten minimaal een hele centimeter langer zijn dan uw grootste teen om goed te kunnen afwikkelen. De tenen moeten in de schoen vrij en recht naast elkaar kunnen liggen, zonder uit hun natuurlijke stand gedrukt te worden. Koop schoenen zonder stiknaden ter hoogte van de voorvoet. Stiknaden maken het leer minder soepel en kunnen irritaties geven aan de tenen of de wreef. Hoe breder de hak van de schoen, hoe stabieler u op de voet staat.

Wondjes Laat wondjes die niet binnen drie dagen dicht zijn, controleren door de huisarts of een podotherapeut. Wanneer het wondje ontstoken is, raadpleeg dan zo spoedig mogelijk uw huisarts of uw podotherapeut. Een ontsteking herkent u aan het rood, warm en pijnlijk worden van de voet. Wanneer u wondjes aan de voet heeft mag u geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond. Dagelijks afspoelen met lauwe douche en met eventueel met alcohol ontsmetting is voldoende.

Therapiemogelijkheden • Zooltherapie zorgt voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen en/of verdwijnen. het voorkomt overdruk en dus wondvorming (podotherapeut). • Tijdelijke viltherapie om pijnlijke plekken of wondjes direct te ontlasten (podotherapeut) en/of te beschermen om erger te voorkomen (pedicure). • Siliconen orthese (=teenstukje) om afwijkende teenstanden te corrigeren (podotherapeut) en/of ter voorkoming van drukplekken (pedicure). • Adviezen m.b.t. dagelijkse voet- en/of nagelverzorging (pedicure). • Specifieke schoenadviezen voor mensen met diabetes (podotherapeut en pedicure). • Wondverzorging (podotherapeut).

 

Specialisaties/ reumatische voet

Voor iemand met reumatische klachten is het noodzakelijk om een pedicure te zoeken die kennis heeft over deze ziekte en de gevolgen. Door mijn specialisatie kan ik goede adviezen geven over de te gebruiken materialen en hulpmiddelen en zorgen voor drukverlichting bij knobbels.

Het exacte aantal reumapatiënten in Nederland is niet bekend. Volgens schattingen zijn 450.000 mensen onder behandeling van de reumatoloog. Echter, het aantal mensen met gewrichtsklachten ligt velen malen hoger; geschat wordt dat 2.5 tot 3 miljoen mensen last hebben van pijnlijke en/of niet goed functionerende voeten.

Op dit moment zijn er meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term Reuma vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft!

Bij enkele vormen van reuma kan door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten de stand van de voeten veranderen. Hierdoor kunnen pijnlijke drukplekken ontstaan of de voet kan verstijven waardoor deze niet goed meer functioneert.

 

Doel

Door tijdig ingrijpen wordt getracht om voetklachten te verminderen en om pijn te bestrijden. Let wel volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk. Indien nodig worden andere disciplines ingeschakeld en/of behandelingen op elkaar afgestemd (bijv. met een podotherapeut. Met behulp van podotherapeutische zolen of aanpassingen in de schoen kan een podotherapeut voor pijnverlichting zorgen, tijdens het lopen. Daarnaast zal een podotherapeut indien nodig een schoenadvies geven. Hierdoor zult u weten wat voor soort schoenen bij uw voeten passen).

Hier vindt u enkele therapiemogelijkheden en mogelijke indicaties. In werkelijkheid is het klachtenbeeld zeer divers en is deze informatie te summier om alle mogelijkheden op te sommen.

 

 

Therapiemogelijkheden

• Tijdelijke vilttherapie om pijnlijke plekken direct te ontlasten en/of te beschermen (pedicure).

• Siliconen orthese (=teenstukje) om afwijkende teenstanden te corrigeren            (podotherapeut) en/of ter voorkoming van drukplekken (pedicure).

• Adviezen m.b.t. dagelijkse voet- en/of nagelverzorging (pedicure).

• Specifieke schoenadviezen voor patiënten met reumatische klachten (podotherapeut en pedicure).

• Zooltherapie voor een betere drukverdeling onder de voet waardoor de functie van de voeten verbetert en de pijnklachten verminderen.(podotherapeut).

• Wondverzorging (podotherapeut).

Wanneer gaat u naar de pedicure of podotherapeut?

• Afwijkende voet- en teenstanden.

• Pijnlijke voeten, tenen en/of nagels.

• Voorvoetklachten.

• Eelt- en/of likdoornvorming.

• Pijn in de hiel.

• Knie-, heup- en rugklachten door verkeerde voetstand

 

Specialisaties/ vilttechniek Deze techniek gebruik ik om bij hevige drukpijnen aan zowel de tenen als aan de voet direct verlichting te bieden. Vilttechnieken zijn al 10-tallen jaren bekend in de pedicurewereld. Likdoorns die nadat ik ze verwijderd heb, door middel van een viltsoort drukvrij te leggen kunnen soms tot 2 weken langer pijnvrij blijven dan daarvóór het geval was. Alle pijnlijke plekken op de voet kunnen preventief, ter bescherming, of ná behandeling druk- of wrijvingsvrij gelegd worden. Ik werk met diverse viltmaterialen om dit mogelijk te maken.

Specialisaties/ nagelbeugeltechniek Met behulp van een op maat gemaakte beugel is het mogelijk op een nagel naar een juiste vorm te corrigeren m.n. voor het behandelen van ingroeiende- en vervormde nagels. Langdurige, soms zelfs blijvende resultaten, zijn te bereiken.

Specialisaties/ nagelreparatie Door middel van de acryltechniek én van de geltechniek repareer ik diverse soorten nagelafwijkingen. Denkt u hierbij aan: ontbrekende nagelhoeken, gescheurde nagels,  gedeeltelijk ontbrekende nagels en beschadigde nagels

Specialisaties/ orthesetechniek

Start vervolgopleiding najaar 2008.

Deze specialisatie is van belang voor het ontlasten van diverse drukplekken, met name aan en tussen de tenen en voor het reguleren van de teenstand (bijvoorbeeld bij hamertenen).

 

 

 

 

Copyright 2013 Diamond care | Pedicure | Designed by Mylona |